A Co Jeśli Mógłbyś Kupić Dobrą Kawę Już Za 10 Dni?

A Co Jeśli Mógłbyś Kupić Dobrą Kawę Już Za 10 Dni? czyli włoska kawa do ekspresu m, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski

Dodane: 12-01-2020 04:44
A Co Jeśli Mógłbyś Kupić Dobrą Kawę Już Za 10 Dni?

Na początku XIX wieku już nie

włoska kawa do ekspresu

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Najlepiej zresztą smakuje w Italii

Oferty w rodzaju: sprzedaż kawy z całą pewnością nie pozostaną niezauważone. Dlaczego? To oczywiste, ponieważ nie brakuje u nas smakoszy kawy właśnie. I pomyśleć, że przed laty ten aromatyczny napój nie był tak rozpowszechniony. No cóż, czasy się zmieniły, a wraz z nimi zmianie uległy nasze przyzwyczajenia.
Kawa włoska to niewątpliwie królowa. Najlepiej zresztą smakuje w Italii. Włosi uchodzą za prawdziwych znawców tegoż napoju. W ojczyźnie Petrarki i Dantego kawę pije się praktycznie od rana do nocy. I do tego jeszcze bardzo dobrą. Tajemnica smaku tkwi zarówno w gatunku kawy, jak i w sposobie parzenia. Jedni stawiają na kawę z ekspresu ciśnieniowego, inni z ekspresu przelewowego, a jeszcze inni z klasycznej kafeterki. No cóż, każdy ma swoje preferencje i upodobania w tym zakresie i niech tak zostanie. Najważniejsze jest to, żeby nam smakowało.
Na szczęście w naszych sklepach mamy szeroki wybór kaw, więc nawet najbardziej wyrafinowani smakosze mają realne szanse na to, żeby zakupić taki gatunek, jaki konkretnie komuś odpowiada. Zdecydowanie warta jest polecenia kawa ziarnista, ale wybór należy do kupującego.


Co stanowi podstawę dobrej

włoska kawa do ekspresu

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.



© 2019 http://dobra-kawa.dziennik.babia-gora.pl/